Bolesti tankih crijeva praćene dijarejom

Akutna dijareja jedan je od najčešćih uzroka zbog kojih vlasnici dovode svoje ljubimce veterinaru.

Vlasnik saopštava da pas ili mačka imaju rijetku ili vodenu stolicu koja u sebi može da sadrži sluz pa i primjese krvi. Profuzna, krvava stolica se javlja rijeđe ali kada god se dijagnostikuje, radi se o vrlo ozbiljnim oboljenjima kao što su na primer parvovirusna infekcija ili teška infestacija crijevnim parazitima.

Drugi znaci koji često prate akutnu dijareju su : nedostatak apetita, životinja nije raspoložena za igru i šetnju, pije više vode nego obično i može da pokazuje bolnost u regiji abdomena. Povišena telesna temperatura i dehidracija se javljaju kod težih oboljenja tankih crijeva.

Uzroci akutne dijareje tankih crijeva su podeljeni u sledeće grupe :

 1. akutne dijareje izazvane ishranom
 2. akutne dijareje izazvane toksinima ili lijekovima
 3. akutne dijareje izazvane infektivnim agensima
 4. ekstraintestinalne akutne dijareje
 5. urođene i neklasifikovane dijareje

Akutne dijareje izazvane ishranom

Dijareja koja nastaje usled problema sa ishranom je vrlo česta kod pasa i nešto malo rijeđa kod mačaka. Mlade životinje su sklone da uzimaju u usta najrazličitije namirnice, predmete i biljke pa i da ih progutaju. Kod odraslih životinja problemi nastaju kada životinja pojede staru ili pokvarenu hranu, kada konzumira hranu koja za nju nije primjerena, kada vlasnik naglo promijeni način ishrane svoga ljubimca i kada životinja pojede veću količinu kostiju, kamenja, dlaka, drveta, bilja… Dijareja može da se javi i u slučaju da se životinja prejede. Pojedini psi ili mačke su osetljivi na određene komponente hrane, na primer na laktozu iz mlijeka, na masnu hranu, na začinjenu hranu na aditive iz gotove hrane za pse…

Da bi veterinar mogao da postavi pravu dijagnozu, važno je da vlasnik da što više podataka o načinu ishrane svog ljubimca, njegovim navikama, o okolini u kojoj pas ili mačka provode najaviše vremena, o tome da li imaju naviku da preturaju po đubretu ili da love, da li im vlasnik daje ostatke svoje hrane.

Kada se ustanovi uzrok koji je do dijareje doveo, obično je dovoljno, da bi se problem rešio, da veterinar za obolelog pacijenta prepiše odgovarajuću dijetu i režim hranjenja i pojenja. Ako se vlasnik savesno pridržava propisanih mijera, dijareja se brzo smiruje i stolica se normalizuje. Ponekad nije lako ustanoviti koja komponenta hrane dovodi do dijareje kod mačke ili psa, i tada se propisuje eliminaciona dijeta da bi se uzrok ustanovio.

Akutne dijareje izazvane toksinima i lijekovima

Dijareja je čest neželjeni pratilac per oralne primene lijekova i ljekovitih sredstava. Kod unošenja različitih toksičnih supstanci iz spoljašnje sredine,  jedan od dominantnih simptoma je dijareja.

Od medikamenata koji mogu dovesti do dijareje najčešće su u pitanju nesteroidni antiinflamatorni lijekovi kao što su na primer aspirin ili brufen, lijekovi koji utiču na srčani rad, na primer digitalis, lijekovi koji deluju protiv crijevnih parazita, lijekovi iz grupe citostatika, kao i mnogi lijekovi iz grupe antibiotika.

Egzogeni toksini sa kojima se životinje često sreću su : biološki toksini – enterotoksini koji nastaju usled zagađenja hrane Staphylococc-ama, trovanje teškim metalima, trovanje insekticidima gdje spada i predoziranje preparata za suzbijanje buva i krpelja kod pasa i mačaka, trovanje kućnim ukrasnim biljkama…

Dijareju izazvanu toksinima i medikamentima obično prati i čitav niz drugih simptoma kao što su povraćanje, opšta slabost životinje, nekoordinisani pokreti, drhtanje, tikovi, pojačana salivacija… Prateći simptomi kao i intenzitet dijareje zavise od vrste toksina ili lijeka koji je dospeo u organizam životinje, kao i od količine unijetih materija.

Pošto dijareja čini samo jedan od simptoma trovanja, mora se prvenstveno otkloniti njen primarni uzrok, a zatim se dijareja tretira simptomatski.

Akutne dijareje izazvane infektivnim agensima

U grupu dijareja izazvanih infektivnim agensima spadaju

 1. dijareje izazvane parazitima
  • dijareje izazvane glistama
  • dijareje izazvane protozoama
 2. dijareje izazvane bakterijama
 3. dijareje izazvane virusima
 4. dijareje izazvane rikecijama

Dijareje izazvane parazitima – glistama

Crijevni paraziti koji se najčešće sreću kod malih životinja su :

 • od oblih glista (Ascaridae) to su : Toxocara canis, Toxocara leonina kod pasa i Toxocara leonina i Toxocara cati kod mačaka.
 • od pantljičara (Cestodae) to su : Dipylidium caninum Taenia pisiformis, T.taeniaeformis, Echinococcus spp. Mesocestoides spp.
 • od ankilostomida (Ancylostomidae) to je Ancylostoma caninum, i od uncinarija (Uncinariae) to je Uncinaria stenocephala.

Dijareje izazvane parazitima – protozoama

Crijevne protozoe koje se najačešće sreću kod malih životinja su :

 • od kokcidija (Coccidiae) to su : Isospora, Cryptosporidium i Toxoplasma
 • od giardija (Giardiae) to jr Giardia duodenalis
 • U sljedećim brojevima “Zova” bavićemo se svakim od navedenih oboljenja pojedinačno.