Porodljivost

Porođaj

Kod većine kuja i mačaka sam porod prolazi bez ikakvih komplikacija, no ukoliko dođe do komplikacija tada je potrebna pomoć veterinara koji će, ako ne uspije konzervativno, dovršiti porod carskim rezom.

Pomoć pri porođaju malih životinja     

Ambulanta RoyalVet nudi uslugu pomoći pri porođaju malih životinja.

Pomoć pri porođaju velikih životinja

Ambulanta RoyalVet nudi uslugu pomoći pri porođaju velikih životinja.

spiranje prepucijuma

Kod većine pasa se na otvoru prepucijuma uvijek primjećuje mana ili veća količina sivkasto-žutog iscjetka, a da pritom pas ne pokazuje nikakve znake oboljenja. Ovu pojavu gotovo da možemo smatrati normalnom, jer je u većini slučajeva riječ o banalnom oboljenju. Ako primijetite da iscjetka ima u većim količinama, obratite se našim veterinarima, kako bi izvršili ispiranje prepucijuma.

Kastracija psa   

Pod kastracijom se podrazumijeva hirurško otklanjanje oba testisa. Pogrešno je sterilizaciju ženke nazivati “kastracijom ženke” jer se termin “kastrirati” odnosi samo na uklanjanje testisa. Najbitiniji aspekt kastracije jeste preventiva i terapija određenih bolesti koje se javljaju kod muških pasa.

Kastracija mačora          

Veoma je interesantan „rezultat“ kastracije, a to je da, pored dužeg i zdravijeg života vašeg mačka, on svu svoju energiju preusmjerava na čoveka i odnos sa njim; u protivnom, kod reproduktivno aktivnih životinja, oni tu energiju rasipaju prilikom pronalaženja partnera.

Sterilizacija kuje            

Sterilizacija je hirurška intervencija koja se izvodi u opštoj anesteziji. Pije početka intervencije biće potrebno da se stomak Vašeg psa ošiša i dezinfikuje. Tokom operacije veterinar će ukloniti oba jajnika i matericu. Nakon ove intervencije Vaš pas više neće ulaziti u tjeranje i neće moći da ima štence.

Pymetra kuja

Jedino pouzdano i preporučljivo liječenje je hirurska intervencija kojom se vadi materica, zajedno sa gnojnim sadržajem, čime se organizmu pruža puno veća šansa za oporavak bez bakterija i toksina koji ispuštaju u krv.

Sterilizacija mačaka      

Sterilizacija je operacija kojom se mački uklanjaju reproduktivni organi kako bi se spriječilo nekontrolisano razmnožavanje. Sterilizacija se preporučuje uvijek, osim ako nemate mačku sa pedigreom i namjeravate da se bavite uzgojem potomstva.

Pymetra mačaka

Jedino pouzdano i preporučljivo liječenje je hirurska intervencija kojom se vadi materica, zajedno sa gnojnim sadržajem, čime se organizmu pruža puno veća šansa za oporavak bez bakterija i toksina koji ispuštaju u krv.

Repozicija prolapsusa vagine

Kod porođaja Vaših ljubimaca može doći do “pomjeranja” materice. Naš savjet je da se životinja  u tom trenutku zaštiti peškirima, kako ne bi došlo do infekcije. Pacijenta je potrebno što prije dovesti kod veterinara kako bi se izvršila  eepozicija prolapsusa vagine.

Carski rez mačke

Carski rez je hirurška intervencija pri kojoj se pravi rez na stomaku i materici da bi se izvadili mačići u situacijama kada prirodni porođaj nije moguć. To se izvodi u opštoj anesteziji.

Carski rez kuje 

Carski rez je hirurška intervencija pri kojoj se pravi rez na stomaku i materici da bi se izvadili štenci u situacijama kada prirodni porođaj nije moguć. To se izvodi u opštoj anesteziji. Određene rase pasa, kao što su brahiocefalični psi – psi sa skraćenom njuškom i širokom glavom, češće će zahtjevati carski rez.